Robbedale på Bornholm

Dromaeosauren på Bornholm

Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor der var landjord på dinosaurernes tid. Resten af landet var dækket af vand. Derfor har man fundet dinosaurrester forskellige steder på Bornholm. I år 2000 blev den første dinosaurtand fundet, og den var fra en lille rovdinosaur kaldet en dromaeosaur. Det område, hvor den blev fundet, kaldes Robbedale, og det ligger ikke så langt fra Rønne.

(se kort)

Her lå for 140 mio. år siden en

Subtropisk klima er en klimatype, hvor den gennemsnitlige temperatur om sommeren er over 20 grader, mens den om vinteren er over 5 grader. Denne klimazone ligger i dag lige over det tropiske bælte langs ækvator.

Forstenede fodspor
De fodspor, som dinosaurerne afsatte i mudderet, blev gemt som aftryk, da mudderet tørrede.

jura_lokalitet2

Til top

 

Det første pattedyr i Skandinavien

Der er også dukket en lille tand fra et tidligt pattedyr op i gruset på Bornholm. Man kalder den for en multituberkulat, og den mindede meget om en lille gnaver. Selvom de første


Pattedyr er den gruppe af dyr, du selv tilhører. De er især kendetegnet ved at have mælkekirtler, som producerer mælk til deres unger, og ved at være varmblodede og have pels. Man ved dog ikke, om de allerførste pattedyr havde alle disse kendetegn.

Pungdyr, som fx kænguruen, har ikke nogen moderkage. Hos pattedyr får ungen næring fra moderkagen, mens den ligger i morens mave. Kænguruungen bliver til i livmoderen hos hunnen, men på et meget tidligt stadie ‒ hos nogle arter efter kun 8 dage ‒ kravler ungen selv op i morens pung, hvor den hægter sig fast på en af hendes dievorter. Her bliver den siddende de næste mange måneder, indtil den har vokset sig stor.

jura_lokalitet3
jura_lokalitet4

 

Til top

Noget ganske særligt

Selvom dinosaurerne fra Bornholm alle sammen levede i dinosaurernes storhedstid, så levede de faktisk ikke på det helt samme tidspunkt. Fodsporene fra stegosauren og den store sauropod er begge 170 mio. år gamle og altså fra midten af Juratiden. Men den lille dromaeosaur og den første sauropod-tand er kun ca. 140 mio. år gamle og dermed fra den periode, hvor overgangen mellem Juratiden og Kridttiden fandt sted. Det gør faktisk vores lille danske rovdinosaur til noget helt særligt. Det betyder nemlig, at den tilhører en gruppe af rovdinosaurer, som man ellers kun kender fra meget senere i Kridttiden. Derfor er den første danske dinosaur, ud over at være noget særligt for Danmark, også noget særligt for forskere i resten af verden. Den viser nemlig, at dromaeosaurerne er meget ældre, end man troede.

Til top

 

Gå videre til den næste artikel, som handler om den lille rovdinosaur dromaeosaur.

 
gaa_til_opgave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Om palæontologi

På fossiljagt

Katastroferne

Dinosaurer

Tidslinjen

Artikeloversigt